Nova Zembla

27 november 2011

Een familieportret van Maarten Loonen
optimale schermgrootte 1024 x 768 pixels
ga naar vorige --- volgende

We zijn naar de film Nova Zembla geweest, de Nederlandse 3D film over de overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla. Eigenlijk een beetje werk, want je moet er toch over kunnen meepraten.....
Wat vond ik er van?
Onderhoudend, mooie historische beelden en de 3D effecten voegden wat toe en waren slechts in twee scenes met Doutzen wat teveel (op de schommel). Een overwintering is voor de mensen eindeloos wachten in het donker en daarmee is het niet gek, dat de film in die periode wat vertraagt. Dat hoort er volgens mij bij.
Mijn belangrijkste commentaar is het beperkt gebruik van het fantastisch landschap.Het poolgebied kan een mooiere achtergrond zijn voor zo'n film. Waarschijnlijk werd dat te kostbaar, maar het had de film wel nog indrukwekkender kunnen maken.
Wat me geërgerd heeft is het kampenent van de schipbreukelingen voordat het Behouden Huys was gebouwd. Mensen die verspreid op de grond liggen in de koude. Geen wonder dat de acteurs klaagden over de koude. Als je in de koude moet overnachten dan kruip je zoveel mogelijk tegen elkaar onder een zeildoek. Lekker knus en sociaal, zoals ook de Eskimo's doen. En ben nou niet eigenwijs, want dan wordt het je dood. Keizerspinguins op Antarctica hebben de beschutting van elkaar nodig om de koude te overleven.

Tips voor een overwintering:
  • Blijf actief, plan bezigheden.
  • Maak geen ruzie.
  • Eet alles en zeker zaken die vitamine C bevatten zoals leppelblad en vers rendierbloed.
  • Eet geen lever van een ijsbeer (giftig hoog vitamine A gehalte).



 VOLGENDE
 VORIGE
 INDEX

Navigation Centre
Naar de index van het fotoalbum: http://www.maartenloonen.nl/familie.
Naar de persoonlijke webpagina van Maarten Loonen: http://www.maartenloonen.nl.
Naar de weblog vanaf Spitsbergen: http://www.poolstation.nl.
Stichting onderwaterbiologie: http://www.onderwaterbiologie.nl.