Antarctica via Falklands en South Georgia 3-21 januari 2009

www.maartenloonen.nl
www.arcticstation.nl

index antarctica
ga naar vorige --- volgende


AdÚliepingu´n

AdÚlie pingu´n
De AdÚliepingu´n is, samen met de Keizerspingu´n, de enige pingu´nsoort die op het continent broedt. Zo zuidelijk zijn we niet geweest, maar we hebben een prachtige kolonie gevonden op Devil's Island. Deze soort voedt zijn jongen op in een kort seizoen en er is veel bedrijfigheid. Op het strand lopen pingu´ns drie rijen dik schijnbaar doelloos beide kanten op. Af en toe vormt zich een groep pingu´ns met grote belangstelling voor het water. Ze kijken en kijken, lopen wat verder en kijken weer. De groep neemt in grootte toe. Degene het dichtst bij de waterlijn kijkt weer een keer in het water. Door de vele pingu´ns achter hem valt hij in de golven. Alle pingu´ns kijken en zijn ÚÚn seconde muisstil. Dan is het een geschater en gespatter en springen 40 tot 50 pingu´ns het water in.
Dit gedrag is uit angst voor het zeeluipaard. Een grote zeehond, die graag een pingu´n veschalkt. De pingu´ns zijn in het water het veiligst in een groep.
adÚliepingu´n maakt een nest adÚliepinguin voert jong adÚliepingu´n jongen
Het seizoen is kort en de meeste pinguinkuikens zijn ongeveer even oud. Toch zijn er veel verschillende gedragingen te zien in de kolonie. We zien pingu´ns bezig stenen verzamelen voor een nest, andere voeden hun jong en er zijn al jongen die in de rui zijn.
volwassen vogel detail poten een jong komt kijken
Ik vind dit wel een bijzonder leuke kolonie, omdat alle pingu´ns zo actief zijn. De pingu´ns spoelen aan in de branding op het strand en lopen de helling op naar boven. Ze maken ondertussen geluiden. Uit de roze beklede kolonie komen meestal twee jongen aanrennen. Ze rennen naar de ouder toe. Die wil echter eerst de sterkste voeren en rent daarom tientallen meters voor de twee jongen uit, totdat ÚÚn van de twee achterop raakt. Dan wordt dat jong met kokhalsende bewegingen gevoerd. Pas in tweede instantie is het andere jong aan de beurt om er zeker van te zijn dat de sterkste ook de beste overlevingskans heeft. Daarna volgt een slaapje of een begroeting van de partner. Bij dit laatste zwellen de borsten op en staan de pingu´ns luid flapperend met de vleugels en de kop recht omhoog te toeteren. Daarna gaan de pingu´ns were de helling af naar zee om te eten. Achterblijvers oefenen intussen met de nestbouw. Voor eieren of broeden is het al te laat, maar je kunt nog steeds een mooi nest van steentjes bouwen op de bevroren bodem. Dat roven van steentjes zorgt af en toe voor tumult. Soms zijn buren tegelijkertijd bezig elkaars nest af te breken.
steentjes roven interactie paarband verstevigen
steentjes roven begroeten van een jong de paarband verstevigen
toeristen bekijken de kolonie
Hier zie je hoe we met de groep de kolonie bekijken. De plekken waar de pingu´ns broeden zijn roze van de poep. Het zijn de kleine heuveltjes in het landschap. Die waren het eerst sneeuwvrij. De lagere delen hebben geen nesten. Over deze stukken kun je als mens goed lopen, zonder de pingu´ns te verstoren.

In dit filmpje zie je beelden van ouders die naar zee gaan om voer te halen voor hun jongen. Ze durven niet zomaar in het water, maar wachten tot ze met een hele groep zijn uit angst voor een zeeluipaard of een orca. Als ze terugkeren uit zee, gaan ze op zoek naar hun jongen. Een groot deel van de paartjes had nog steeds twee jongen. Die komen af op de roep van de ouders en rennen om het hardst, voor de eerste keuze. Gelukkig is ook voor het tweede jong nog voldoende voer.



Als je op het plaatje drukt aan de linkerzijde, start de video.

Het kan zijn dat U een bericht krijgt dat u eerste een plug-in moet installeren. Dat is de standaard plugin waarmee U YouTube filmpjes kunt bekijken. Als U op accepteren en/of doorgaan drukt, in de juiste balk bovenaan, wijst het zichzelf.

AdÚliepingu´n, AdÚlie penguin, Pygoscelis adeliae

Voor een index naar alle webpagina's die door mij zijn gemaakt, kun je hier klikken. Maarten Loonen naar index --- vorige --- volgende