Lessen voor scholieren door poolonderzoeker Maarten Loonen

terug naar www.maartenloonen.nl


Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt aan de kinderen in het Beatrix Kinderziekenhuis over poolkleding en zijn ervaring met ijsberen op de Noordpool.

Voor een les over duurzaamheid neemt Maarten Loonen de leerlingen mee naar Spitsbergen. In het Noordpoolgebied zijn de veranderingen onder invloed van het warmer worden van de aarde goed zichtbaar. In het kader van het duurzaamheidsproject op school gaat Maarten verder met iets te vertellen over de afval afhandeling in dit noordelijkste dorp van de wereld. Gemaakt voor Hans van Hinte van Stichting Ravelijn voor hun project Doorgeven

Vanaf 9 jaar, duurt 19 minuten

Vanaf 14 jaar, duurt 8 minuten


Lessen over wetenschap op school. De discovery truck staat bij Burgers Zoo en geeft les over warmtebeelden. Het eerste verhaal gaat over sterren waarnemen met warmtebeelden, ik geef les over de isolatie van pooldieren, die je kunt bekijken met een warmtebeeldcamera.

Het Noorpoolgebied is hot. Het is het gebied van de aarde waar de opwarming het beste zichtbaar is. Het is sinds kort ook economisch interessant, want er liggen waarschijnlijk grote olie- en gasvelden. Bioloog dr. Maarten Loonen volgt al 20 jaar brandganzen op de noordpool. Hij vertelt waarom de ganzen naar de Noorpool vliegen in de zomer.

De nieuwe generatie pool onderzoekers komt graag bij u op school lesgeven. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, die een half jaar les hebben gehad over de poolgebieden proberen op deze manier geld te verdienen om mee te gaan op een poolexpeditie naar Spitsbergen. Lees meer op www.sees.nl/interarctis

Vanaf 12 jaar, duurt 3 minuten

Vanaf 16 jaar, duurt 3 minuten

Voor leerlingen van 10-13 jaar


Deze pagina bevat filmpjes van YouTube. Ze beginnen als je op een plaatje drukt. Het afspelen kan pas mogelijk zijn na het laden van de juiste plugin. Druk dan op OK. Tijdens het afspelen, kun je door rechtsonder op de video te drukken het gehele scherm gebruiken om de video af te spelen.