Antarctica via Falklands en South Georgia 3-21 januari 2009

www.maartenloonen.nl
www.arcticstation.nl

index antarctica
ga naar vorige --- volgende


Zeeberen op South Georgia

het overvolle strand
Deze zeehond was bijna uitgestorven in de zestiger jaren, maar heeft een reusachtige come-back gemaakt en alle stranden van South Georgia liggen nu zo vol, dat we er niet meer kunnen landen. Geschat wordt dat er op South Georgia inmiddels meer dan 3 miljoen zijn. Onderzoek laat zien dat de volle stranden het broedsucces van de Egelspinguin beïnvloeden. Desalnietemin is het een prachtig gezicht.
Deze foto's zijn van Elsehul, waar we in een rubberboot langs het strand varen. Het lijkt een willekeurig zootje, door elkaar liggende robben, maar het gehele strand is verdeeld in territoria, waar een "beach master" heerst over een harem van vrouwen. Deze mannen zijn herkenbaar omdat ze met de kop in de lucht proberen indruk te maken. De puppies zijn net een week geleden geboren en spelen op de waterlijn.
ruiende konginspinguins tussen de pelsrobben
Elders op het strand staan ruiende koningspinguins tussen de pelsrobben.
speelse puppies
Deze foto is op het strand vlakbij het walvisstation Stromness. De rivier vormde een zoetwaterpoeltje waar de puppies druk aan het zwemmen waren.
een harem
Op deze foto is mooi te zien hoe een mannetje de vrouwtjes van zijn harem overziet. Als een vrouwtje eventjes verder uit de harem gaat, drijft de man haar direct terug.

puppie zeebeer vrouw een dreigende zeebeer man
Deze soort behoort tot de oorrobben. Dat is duidelijk te zien op deze foto's. Ze kunnen hun staartvinnen nog onder hun lichaam draaien en als poten gebruiken. Daarmee kunnen ze op land een redelijke snelheid halen.
Het is inmiddels midden januari en de meeste vrouwtjes zijn bevrucht, direct nadat ze hun jong geworpen hadden. Daarom zijn de mannetjes iets minder agressief. Nog steeds dreigen ze en hobbelen naar je toe. Je moet dan absoluut niet op zij gaan maar juist terugdreigen, grommen en op de grond stampen. Alleen dan zetten ze hun aanval niet door. Ondanks de vele dreigingen heeft niemand van de toeristen gevaar gelopen.

Pelsrob, Zeebeer, Kerguelenzeebeer, Antarctic Fur Seal, Arctocephalus gazella

Voor een index naar alle webpagina's die door mij zijn gemaakt, kun je hier klikken. Maarten Loonen naar index --- vorige --- volgende