Ganzen sturen naar minder schade

Maarten Loonen in de pers
optimale schermgrootte 1024 x 768 pixels
ga naar index --- vorige --- volgende


Volgens de literatuur hebben de ganzen geen trek in gras dat besproeid is met actieve kool. Actieve kool wordt momenteel in de veehouderij al soms toegevoegd aan veevoer. In een experiment gaan we de optimale concentratie testen en de duur van de werking. In een kooi van twee bij twee meter wordt de helft van het gras besproeid met actieve kool. In de kooi zit een gans, die daarna kan kiezen uit een besproeide helft en een onbesproeide helft. Door te observeren hoeveel procent van de totale eettijd gegeten wordt van de onbesproeide helft, is de afkeur van de ganzen voor de actieve kool te meten.

Zeven verschillende ganzen worden getest op acht verschillende concentraties van besproeien.

Hieronder volgt een chronologisch verslag van het verloop van de proef, met de meeste recente gegevens bovenaan.

In Het Landbouwblad, agrarisch vakblad voor Noor-Nederland van 12 juni 2004 (jaargang 13 nr. 24) heeft op blz. 5 een kort stukje gestaan onder de titel: ' Norrit als "wapen" tegen ganzen'. U kunt dit artikel lezen door hier te klikken.

4 juni 2004
RTV Noord komt opnames maken voor zowel de radio als de TV. Jan Vrieling wordt gevraagd naar zijn mening als boer over het onderzoek.

Het radioverslag is hier te horen.

Om RealAudio te kunnen beluisteren moet RealPlayer geïnstalleerd worden
2 juni 2004
In één van de kooien worden de twee jaarlingen vervangen door een familie grauwe ganzen met twee kuikens. Reageren de kuikens op dezelfde manier op het besproeide gras als de volwassen ganzen?
1 juni 2004
De keuze van de ganzen wordt in getallen uitgedrukt door de hoogte van het gras te meten met een grashoogte-meetschijf. Is het gras korter gegraasd aan de kant waar de vegetatie niet besproeid is met norrit?
29 mei 2004
's Ochtends zitten er zelfs twee grauwe ganzen bij de kooien. Helaas laten de ganzen geen duidelijke voorkeur voor onbesproeid gras zien.
27 mei 2004
Hier kun je mooi het effect van het sproeien zien. De foto rechts is in de baan die gesproeid is, de foto links is daar net buiten.
27 mei 2004
Diederik sproei een mengsel van norrit en wildpruf in een baan over het gras. De rollen behang zorgen er voor dat er duidelijke grenzen zijn tussen besproeid en onbesproeid gras.
27 mei 2004
De ganzen trekken ander waterwild aan. Om 9.27 zitten 24 Canadaganzen in de buurt van de proefopzet.

26 mei 2004
Twee knobbelzwanen komen kijken wat er aan de hand is.
26 mei 2004
De ganzen eten niet zoveel en laten geen duidelijke voorkeur zien voor een bepaalde helft van de kooi. Door de grashoogte te meten, proberen we aan te tonen dat de ganzen voorkeur hebben gehad voor een bepaalde helft. Dit is een spannende fase. Werkt het?
24 mei 2004
Op de foto links is Diederik van Liere, bezig met het spuiten van een oplossing van Norrit en Wildpruf. De kooi met de ganzen wordt daarna zo geplaatst, dat de helft van het gras besproeid is en de andere helft onbehandeld. Op de foto rechts kijkt Maarten Loonen van afstand, of de ganzen een kant kiezen.
Maarten Loonen bezig met de verzorging van de ganzen. De pijl geeft de richting aan waarin de kooien worden verplaatst.
23 mei 2004
Er zitten nu 14 grauwe ganzen in de opstelling. Per kooi twee. Tweemaal daags worden de ganzen gecontroleerd, drinkwater ververst en de kooi verplaatst. Als de ganzen goed eten kunnen de tests beginnen.

21 mei 2003
Om 18.15 uur zijn de eerste zeven ganzen in de kooien gezet. Het zijn ganzen die vorig jaar op het Biologisch Centrum zijn geboren en afstammen van wilde grauwe ganzen.
20 mei 2004
De locatie van de proef, uitzicht naar het zuidoosten.
20 mei 2004
De locatie van de proef, uitzicht naar het noordwesten.

Deze proef is mede mogelijk gemaakt door:
Jan Vrielingbeschikbaar stellen van grasland

Dit project is gefinancierd door het Faunafonds op een aanvraag van CABWIM (Dr. Diederik van Liere) in samenwerking met Koeman en Bijkerk bv (Dr. Maarten J.J.E. Loonen).
De uitvoering van het project is een nauwe samenwerking tussen Koeman en Bijkerk bv, Haren en CABWIM, Assen.




naar fotoverslag tweede deelproject: veldproef

naar startpagina grauwe gans project

naar homepage Koeman en Bijkerk