Antarctica via Falklands en South Georgia 3-21 januari 2009

www.maartenloonen.nl
www.arcticstation.nl

index antarctica
ga naar vorige --- volgende


Bultrug

bultruggen, je ziet de wolkjes van hun uitademing
Tijdens de cruise zien we regelmatig bultruggen. Kijkend vanaf de brug ziet iemand een wolk van een drietal meters hoog. Dan blijven we turen naar die plek en meestal wordt na 5 minuten weer eenzelfde wolk en soms even een rug of een staartvin gezien. In de Gerlache Strait is het vandaag (17 jan 2009) rimpelloos water, waardoor we nog beter de walvissen zien. En het blijken er veel. Aan het eind van de dag shatten we dat we 50 bultruggen hebben gezien. Met het grote schip proberen we steeds in de buurt te blijven, wat een aantal mooie ervaringen oplevert, waarvan hier enkele foto's.
Het heeft me verbaasd, dat de bultrug tijdens deze reis veruit de talrijkste walvis was. Maar ook bij de ontdekking van Antarctica en de daaropvolgende walvisvaart was debultrug in deze gebieden de talrijkste walvis. In tweetallen jagen ze op kril. We hebben twee keer gezien, dat ze vanaf grote diepte een bellencirkel maken, waarin ze het kril naar het oppervlak jagen en dan komen ze met wijd opengesperde bek in het midden van de cirkel door het wateroppervlak heenbreken. Ik heb één walvis uit het water in de lucht zien springen, maar dat gebeurde op 300 meter afstand en te snel om te fotograferen. Wel spectaculair.
even ademhappen aan het oppervlak
Meestal komen de walvissen om de vijf minuten boven om even lucht te happen. Daarna zie je nog even de bochel met het vinnetje. Als de staart boven water uitkomt, gaan ze dieper en ben je ze meestal tien minuten uit het zicht verloren.
een staartvin

 Hiernaast een stukje video met de mooiste beelden die ik van Bultruggen heb kunnen maken. Druk op het plaatje en dan start de video. Het kan zijn dat je eerst een plugin moet installeren. Gewoon op OK drukken. De video staat ook op YouTube.

Bultrug, Humpback Whale, Megaptera novaeangliae

Voor een index naar alle webpagina's die door mij zijn gemaakt, kun je hier klikken. Maarten Loonen naar index --- vorige --- volgende