Antarctica via Falklands en South Georgia 3-21 januari 2009

www.maartenloonen.nl
www.arcticstation.nl

index antarctica
ga naar vorige --- volgende


Zeeluipaard

foto Rolf Stange (www.spitzbergen.de) leopard seal and me as skipper
Het zeeluipaard is één van de gevaarlijkste roofdieren van Antarctica. Bij de Adéliepinguïns heb ik al beschreven hoe ze rekening houden met deze rover als ze te water gaan. In Antarctica zijn geen grote roofdieren op land aanwezig. In het water zijn deze zeehonden en de orca's echter de toppredatoren, vergelijkbaar met de ijsbeer op het noordelijk halfrond.
Het zeeluipaard maakt grote indruk door zijn grootte (tot 3 meter), zijn reptielachtige uiterlijk, grote bekopening en de manier waarop hij gevangen pinguïns vilt. Hij slaat zijn gevangen prooi op het wateroppervlak aan stukken.
Dat hebben we niet gezien. We zijn tijdens de zodiac-cruise vijf zeeluipaarden op ijsschotsen tegen gekomen. Geen enkele hebben we van die schots verjaagd, maar we konden wel dichtbij komen en mooie foto's maken. Ik heb deze foto van de expeditieleider gekregen, zodat ik er zelf eens opsta als schipper.
foto door één van de toeristen
Tijdens deze excursie tussen de ijsschotsen door komen we prachtige ijsbergen tegen met mooie lichteffecten.

zeeluipaard, leopard seal, Hydrurga leptonyx

Voor een index naar alle webpagina's die door mij zijn gemaakt, kun je hier klikken. Maarten Loonen naar index --- vorige --- volgende