Antarctica via Falklands en South Georgia 3-21 januari 2009

www.maartenloonen.nl
www.arcticstation.nl

index antarctica
ga naar vorige --- volgende


Het leven op het schip

de naam van het schip veiligheidsoefening mensen op voorplecht
de boot bij de Falklands De reis gaat van Ushuaia (zuidpunt van Zuid Amerika) via de Falklands en South Georgia naar het Antarctisch schiereiland (zie kaart). Na vertrek uit Ushuaia hebben we een veiligheidsoefening met reddingsvesten. Tijdens de reis zijn het bovenste dek en de voorplecht goede uitzichtspunten.

Links ligt de boot bij de Falklands. We hebben dan eerste etappe over zee achter de rug. Bijna iedereen die geen zeeziektepillen had ingenomen is al zeeziek geweest. Op de helling is een raster te zien. Rechts van het raster is het begraasd door schapen. Links is onbegraasd en daar groeien pollen van het Tussacgras. Dit is een typische plant van deze eilanden, die helaas verdwijnt bij begrazing. Zonder begrazing worden de pollen haast 2 meter hoog.

Hieronder een foto van het Antarctisch schiereiland. Het landijs kalft direct aan de kust af. Let op de gletsjerkap en de overgang naar de wolken.

het continent met ijsberg
in de zodiac
We maken zoveel mogelijk landingen en hebben daarvoor 5 zodiacs aan boord. De zodiacs worden met een schipper over boord getakeld. De toeristen gaan via een gangboord van boord. De rubberboten landen steeds op de stranden.


binnenboord halen
binnenboord halen
binnenboord halen
binnenboord halen
in de zodiac
zodiacs
Maarten als schipper van de rubberboot Hier een foto die gemaakt is door één van de toeristen. We varen tussen ijsbergen door en ik ben de schipper. Dik aangekleed en op mijn pet heb ik wat emblemen genaaid zodat duidelijk is dat ik wat met de poolgebieden heb. Het is mijn eerste reis in Antarctica, maar zo straal ik toch wat ervaring uit.

Aan boord geven we tijdens de zeedagen steeds lezingen. Ik ben met een hele verzameling presentaties uit mijn colleges en van bevriende onderzoekers afgereisd.

landing op Devil's Island overleg na de landing
Hier zijn we net geland op het strand van Devil Island. Er is hier een prachtige kolonie Adéliepinguďns.

Iedere landing wachten we tot iedereeen aan wal is. Daarna houdt de expeditieleider nog een kleine bespreking waarin hij aangeeft hoe de locatie in elkaar zit. Daarmna mag ieder zijns weegs.

laarzen en schoenen ontsmetten ontsmettingsmiddel regenpakken schoonmaken
We leggen grote afstanden af en bezoeken gebieden die heel geďsoleerd liggen. De eilanden kennen al veel problemen door interoducties van nieuwe soorten planten en dieren. Wij proberen erg voorzichtig te zijn en iedere keer voor en na een landing worden de laarzen en kleding grondig schoongemaakt.

De eerste ijsberg zie ik door mijn patrijspoort bij South Georgia. Met name rond de South Orkny's zullen we erg grote ijsbergen tegen komen uit de Weddelzee, die daar aan de grond zijn gelopen. De andere twee foto's zijn van de brug. De kapitein geeft een brugexcursie. Rechtsonder komen we vlak voor het invallen van de korte nacht langs Shag Rocks: een micro-continent op volle zee.

ijsberg door patrijspoort op de brug Shag Rocks vanaf de brug
ijs rond boot
Eén van de ochtenden werden we wakker en was het schip ingesloten door drijfijs. Dat was een heel bijzondere ervaring, met name omdat op het ijs veel Krabbeneters lagen te slapen.


Voor een index naar alle webpagina's die door mij zijn gemaakt, kun je hier klikken. Maarten Loonen naar index --- vorige --- volgende